Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 25
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym...
fot. Bistro Mama

Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Szacunkowy koszt przygotowania: 22 zł

Składniki:
na 4 porcje większe lub 6 mniejszych

ok. 200 g makaronu penne (waga makaronu suchego)
ok. 100 g startego żółtego sera
500 g mielonego mięso wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g passaty pomidorowej (1 kartonik)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g startego sera pecorino
8-10 liści bazylii (lub bazylia suszona)
ew. 1 suszona papryczka chilli
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zgniecione ząbki czosnku i mięso mielone. Podsmażamy razem do momentu, aż mięso będzie lekko przyrumienione.
Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut).
Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew. skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania.

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
450 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól

Przygotowanie:
Masło topimy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę razem podsmażamy.
Wlewamy mleko i ciągle mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. W razie potrzeby, gdy góra przypiecze się wcześniej, przykrywamy całość folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut.

Zobacz również

Do czterech razy sztuka. Młyny Stoisław w końcu pokonały drużynę z Gniezna [ZDJĘCIA]

Do czterech razy sztuka. Młyny Stoisław w końcu pokonały drużynę z Gniezna [ZDJĘCIA]

Alarm przed siedzibą ABW. Znaleziono podejrzany przedmiot

Alarm przed siedzibą ABW. Znaleziono podejrzany przedmiot

Polecamy

Giroud zajął miejsce Lewandowskiego w „Fabryce Snów”

Giroud zajął miejsce Lewandowskiego w „Fabryce Snów”

Kibice wybrali gola kolejki. Decyzja mogła być tylko jedna

Kibice wybrali gola kolejki. Decyzja mogła być tylko jedna

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia