Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 25
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Penne ze szpinakiem i cambozolą...
fot. Bistro Mama

Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej

Penne ze szpinakiem i cambozolą

Szacunkowy koszt przygotowania: 20 zł

Na dwie porcje:
makaron penne
ok. 200 g mrożonego szpinaku w liściach
150 ml gęstej śmietany (12 lub 18 %)
2-3 ząbki czosnku
150 g sera cambozola
obrane pestki dyni
2 łyżki masła

Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mrożony szpinak. Czekamy chwilę, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy na chwilę z ognia i dodajemy śmietanę, łyżkę masła i dokładnie rozprowadzamy.

Wstawiamy na mały ogień i mieszamy jeszcze przez 3-5 minut. Dodajemy połowę pokrojonego w kostkę sera Cambozola, doprawiamy solą i pieprzem. Ser może, ale nie musi się do końca roztopić.

Osobno gotujemy makaron oraz prażymy chwilę na patelni pestki dyni.

Na talerz wykładamy porcję makaronu, na makaron dajemy szpinak w sosie śmietanowo-serowym. Na koniec układamy pozostałe kawałki sera i całość posypujemy pestkami dyni.

Zobacz również

Star Starachowice pokonał Alit Ożarów i awansował do półfinału Pucharu Polski [FOTO]

Star Starachowice pokonał Alit Ożarów i awansował do półfinału Pucharu Polski [FOTO]

Lechia jako pierwsza wygra w Łęcznej? Szymon Grabowski: Nie myślimy o remisie

Lechia jako pierwsza wygra w Łęcznej? Szymon Grabowski: Nie myślimy o remisie

Polecamy

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]

Red Bull Salburg naśmiewa się z Barcelony. Austriacy fetują udział w KMŚ [WIDEO]

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Potrzebujesz tłumacza ze zdjęć? Ruszamy z pomocą

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend

Odkryj Polskę na Boże Ciało: 5 wyjątkowych miejsc na długi weekend