Kryzysowe dania za maksymalnie 6-7 złotych na osobę! 24 proste i pyszne obiady od Bistro mamy, opolskiej blogerki kulinarnej
Kasza gryczana z pieczarkami i zielonym groszkiem
Szacunkowy koszt przygotowania: 11 zł
Składniki:
200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej)
10-12 szt. średnich pieczarek
1 szklanka mrożonego zielonego groszku
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki, świeży koperek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy ok. 2 minut krócej niż podane zostało w przepisie na opakowaniu.
Pieczarki kroimy na grubsze plastry lub na ćwiartki. Masło topimy w większym garnku i podsmażamy pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy kilka minut.
Dodajemy mrożony groszek i dusimy razem do momentu, aż groszek będzie miękki.
Kaszę przesypujemy do cebulki, pieczarek i groszku. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu od przykryciem na 2-3 minuty. Posypujemy sporą ilością natki pietruszki i koperku.
Podajemy jako odrębne danie lub jako dodatek do gulaszu.