Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Wizyta Donalda Trumpa przyniosła im szczęście. Lando Norris wygrywa po raz pierwszy

Wizyta Donalda Trumpa przyniosła im szczęście. Lando Norris wygrywa po raz pierwszy

Wszołek po kompromitującej porażce: Pokazaliśmy charakter, daliśmy z siebie wszystko

Wszołek po kompromitującej porażce: Pokazaliśmy charakter, daliśmy z siebie wszystko

Polecamy

Policja podsumowuje majówkę. Plaga pijanych kierowców

Policja podsumowuje majówkę. Plaga pijanych kierowców

MajOSTaszki w Ostrowie Wielkopolskim. Sprawdźcie kto wystąpi

MajOSTaszki w Ostrowie Wielkopolskim. Sprawdźcie kto wystąpi

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena