Kuchnia chińska - dania i najważniejsze składniki

Materiał partnera zewnętrznego
Dania kuchni chińskiej, popularnie określane jako chińszczyzna, cieszą się od lat dużą popularnością wśród mieszkańców krajów Europy Zachodniej oraz Stanów Zjednoczonych. Ostatnio także w Polsce znacząco wzrosło zainteresowanie potrawami chińskimi takimi jak dania z woka czy też warzyw na patelnię. Czym charakteryzuje się kuchnia Republiki Chińskiej? Jakie są najpopularniejsze składniki i typowe dania? Zapraszamy do kulinarnej wyprawy!

Charakterystyka kuchni chińskiej

Kuchnia chińska, wbrew pozorom, nie jest jednolita w swojej strukturze. O ile w przypadku potraw włoskich czy francuskich jednym tchem można wymienić takie przysmaki jak pizze, pasty, croissanty, owoce morza oraz czy też różnego rodzaju tarty, o ile dania chińskie są bardzo zróżnicowane. Chińską Republikę Ludową zamieszkuje ponad 56 grup etnicznych, z których każda ma swoje tradycyjne potrawy. Generalnie można wyróżnić aż dziewięć głównych rejonów kulinarnych tego kraju:

  • kuchnia pekińska – oparta na daniach z makaronu i potrawach przygotowywanych na parze;
  • kuchnia kantońska - oparta na ryżu i drobno pokrojonych warzywach smażonych na woku z dodatkiem ryb i owoców morza;
  • kuchnia szanghajska – słynie z połączenia kwaśno-słodkich smaków, królują tu ryby i owoce morza;
  • kuchnia syczuańska – bardzo pikantna, lubująca się w wędzonych składnikach oraz mięsie wołowym;
  • kuchnia hunańska – słynie z pikantnych potraw na bazie ryżu;
  • kuchnia fukieńska – to właśnie ją wyróżniają różnego rodzaju pierożki maczane w sosie sojowym;
  • kuchnia sinciang – o dziwo, nie ma tu wielu dań na bazie ryżu czy też makaronu, bowiem oparta jest o zboża i wieprzowinę;
  • kuchnia nuonya – stanowi połączenie kuchni Malezji i Singapuru, bliżej jej do kuchni europejskiej;
  • kuchnia chaozhou – oferuje bogate w smaku potrawy na bazie owoców morza i ryb.

Mimo tak dużego zróżnicowania potrawy chińskie kojarzą się przeważnie z ryżem, makaronem, drobno posiekanymi warzywami i mięsem, które są przez krótki czas smażone w głębokim tłuszczu na woku. Wiele z nich można przygotować w domu, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w parę charakterystycznych składników, wok i przepisy, by w kilkanaście minut przygotować nowe danie.

Składniki przewodnie w kuchni chińskiej

Do najbardziej znanych składników kuchni chińskiej z pewnością należą przyprawy takie jak tofu (otrzymywany z soi), sos sojowy, pieprz syczuański, ocet ryżowy, a także gęste i bardzo aromatyczne sosy rybne i ostrygowe. Do tak zwanej wielkiej piątki podstawowych przypraw zalicza się cynamon, anyż gwiaździsty, nasiona kopru włoskiego, goździki i wspomniany pieprz syczuański.

Oczywiście przepisy na dania chińskie wykorzystują dobrze nam znane składniki, takie jak mięso wołowe, wieprzowinę, drób (głównie kurczaki oraz kaczki), a także ryby i owoce morza.  Z owoców i warzyw warto wspomnieć o pędach bambusa, różnorodnych kiełkach fasoli, marchewce i pietrusze, cebuli, czosnku i porze, a także małych kukurydzach baby, rukwi wodnej, fasoli, zielonym groszku, kapuście pekińskiej oraz grzybach shiitake.

Bardzo modne są także dim sum, czyli niewielkie przekąski, które je się rękami podczas lunchu czy też popołudniowej herbatki. Wbrew stereotypom, to nie tylko pierożki, ale różnego rodzaju jedzenie typu finger food jak ruloniki z ciasta ryżowego, zawijane w liściach mięso czy podawane na słodko i słono sajgonki. Chcesz dowiedzieć się więcej o takich potrawach jak kurczak gongbao, kaczka po pekińsku czy pierożkach wonton, koniecznie odwiedź stronę: https://akademiasmaku.pl/artykul/kuchnia-chinska-charakterystyka-i-przepisy,122.

Typowe potrawy kuchni chińskiej

Błyskawiczne podsmażanie dania w toku na rozgrzanym tłuszczu jest jednym z charakterystycznych elementów kuchni chińskiej. To doskonały sposób na szybkie przygotowanie jedzenia, zarówno w wersji mięsnej, jak i dla wegetarian. Nawet zwykłe warzywa na patelnię przybierają nową gamę smakową, jeśli dodamy do nich odrobinę sosu sojowego, ostrygowego i rybnego. Jak to zrobić? Przepis znajdziesz tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/warzywa-z-woka,4480.

Uznaniem cieszą się takie specjały jak naleśniki z zieloną cebulką, krótko smażone na głębokim tłuszczu pałeczki przypominające nieco nasze pączki, ryż podawany w liściach lotosu, naleśniki z czerwoną fasolą, zielone warzywa liściaste z sosem sojowym czy pieczone na ostro bakłażany. Jednym słowem, wegetarianie i weganie mają naprawdę w czym wybierać.

Z kolei miłośnikom mięsa rekomendujemy spróbowanie warzyw z dodatkiem kurczaka, imbiru, octu ryżowego oraz sosu sojowego – przepis znajdziesz na stronie: https://akademiasmaku.pl/przepis/domowa-chinszczyzna-z-kurczakiem,1941.

Krewetki serwowane w pierożkach gotowanych na parze, nadziewane wołowiną czarne chińskie grzybki, jak i okoń morski podawany z douchi i imbirem czy krab smażony w głębokim tłuszczu to tylko niektóre mniej znane dania, które w Chinach cieszą się ogromną popularnością. Oczywiście nie można zapomnieć o chińskich klasykach, takich jak kurczak w pięciu smakach, chow mein, czy wspomniana kaczka po pekińsku.

Dania z woka to nie jedyne przysmaki, jakie można zrobić samodzielnie w domu. Bardzo dużą popularnością cieszy się także naczynie do gotowania na parze, wykonane z bambusa, które pozwala w krótkim czasie przyrządzić miękkie pierożki i nadziewane bułeczki bao z pieczoną wołowiną.

A jak wyglądają chińskie desery? Oparte są na owocach, jak na przykład puddingu z mango, kandyzowanych jabłkach czy karmelizowanych bananach. Ten pierwszy robi się bardzo w prosty sposób: wystarczy w rondelku podgrzać tapiokę w perełkach, dodać wodę i cukier, a następnie sok z mango. Po kilku minutach duszenia dodajemy śmietankę kokosową, a całość blendujemy na gładką masę. W okresie jesiennych świąt lunarnych szczególną uwagą cieszą się chińskie księżycowe ciasteczka z pastą z lotosu, orzechów, a nawet i owoców głożyny pospolitej oraz fasoli.

Szukasz sprawdzonych przepisów na chińczyznę? Polecamy Akademię Smaku, gdzie znajdziesz najlepsze i sprawdzone receptury!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3