Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Poznajcie przepisy, które możecie wypróbować lub które zainspirują was w waszej kuchni

Milena Kochanowska
Milena Kochanowska
Ramen - sycąca zupa na chłodne dni - do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, a nie głównie ryby i warzywa. Polecany jest zwłaszcza na chłodne pory roku, bo jest zupą gęstą, która syci i rozgrzewa. Nic dziwnego, że stała się ona bardzo popularna również u nas, bo my Polacy lubimy przecież zupy nie wodniste, ale bardziej treściwe. A ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają również bardzo precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon, chow mein, opcjonalne także soba. Na tle innych japońskich zup ramen wyróżnia się tym, że zawiera mięso, a nie wyłącznie ryby oraz warzywa. Jakie składniki najczęściej dodawane są do ramenu? Kapusta pekińska, szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Część warzyw kroi się w drobne słupki i dodaje do miseczek z makaronem tuż przed wlaniem wywaru, dzięki czemu są one chrupkie i zachowują dużo cennych składników odżywczych. Ugotowanie domowego ramenu wcale nie jest zadaniem trudnym, zwłaszcza jeśli na początek wybierzemy prostą i szybką w przygotowaniu recepturę. Każdy element zupy powinien być jednak przygotowany z dbałością o najmniejszy szczegół, jak na japońską kuchnię przystało.  Ramen z kaczki z serem Składniki:ok. 3,5 l wody1 pęczek włoszczyzny4 udka z kaczki3 ząbki czosnku2-3 cząstki świeżego imbirusól i sos sojowy do smaku250 g makaronu chińskiego1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem150 g sera morskiego 1 papryczka chilli3 jajka ugotowane na twardoWłoszczyznę obrać, udka z kaczki umyć i wszystko włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprawić solą, sosem sojowym i gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania dodać obrany i grubo pokrojony czosnek oraz imbir. Mięso oddzielić od kości, pokroić razem z warzywami w cząstki i wyłożyć do miseczek. Wyłożyć również świeżo ugotowany i gorący makaron, grubo pokrojoną szalotkę ze szczypiorem i cienkie plasterki papryki chilli. W każdej miseczce umieścić po połówce jajka. Całość zalać wrzącym rosołem. Na koniec do miseczek z rosołem włożyć pokrojony w grubą kostkę ser morski.(msm-monki.pl)Ramen z kurczakaSkładniki:1 filet z kurczaka3 marchewki1 por (biała część)1 kapusta pekińskamakaron wstążki2 papryczki chilliduża cebula1 dymka1/2 selerakiełki z fasoli mung4 ząbki czosnkuszczypta chilli, pieprz i sól do smakuDo posolonej zimnej wody - ok. 2-3 l włożyć pierś i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Cebulę przekroić na pół i opalić do zwęglenia się np. na patelni bez tłuszczu. Wrzucić ją do gotującego się wywaru razem z selerem, posiekanym czosnkiem i papryczką chilli i gotować 15 min. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną kapustę, kiełki i łyżeczkę pieprzu ziarnistego. Dodać pokrojoną marchewkę i doprawić solą oraz sproszkowanym chilli. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć, pokroić w poprzek na małe paski i lekko obsmażyć. Do miseczek nałożyć makaron, trochę pasków z kurczaka i zalać wywarem z warzywami. Posiekać dymkę i por i wrzucić do miseczki.(www.winiary.pl)
Ramen - sycąca zupa na chłodne dni - do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, a nie głównie ryby i warzywa. Polecany jest zwłaszcza na chłodne pory roku, bo jest zupą gęstą, która syci i rozgrzewa. Nic dziwnego, że stała się ona bardzo popularna również u nas, bo my Polacy lubimy przecież zupy nie wodniste, ale bardziej treściwe. A ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają również bardzo precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon, chow mein, opcjonalne także soba. Na tle innych japońskich zup ramen wyróżnia się tym, że zawiera mięso, a nie wyłącznie ryby oraz warzywa. Jakie składniki najczęściej dodawane są do ramenu? Kapusta pekińska, szczypiorek, cebula, pędy bambusa, por, wodorosty, chili, czosnek, imbir, tofu, cienkie plastry mięsa oraz jajko ugotowane na twardo. Część warzyw kroi się w drobne słupki i dodaje do miseczek z makaronem tuż przed wlaniem wywaru, dzięki czemu są one chrupkie i zachowują dużo cennych składników odżywczych. Ugotowanie domowego ramenu wcale nie jest zadaniem trudnym, zwłaszcza jeśli na początek wybierzemy prostą i szybką w przygotowaniu recepturę. Każdy element zupy powinien być jednak przygotowany z dbałością o najmniejszy szczegół, jak na japońską kuchnię przystało. Ramen z kaczki z serem Składniki:ok. 3,5 l wody1 pęczek włoszczyzny4 udka z kaczki3 ząbki czosnku2-3 cząstki świeżego imbirusól i sos sojowy do smaku250 g makaronu chińskiego1 pęczek szalotki ze szczypiorkiem150 g sera morskiego 1 papryczka chilli3 jajka ugotowane na twardoWłoszczyznę obrać, udka z kaczki umyć i wszystko włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprawić solą, sosem sojowym i gotować na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. W połowie gotowania dodać obrany i grubo pokrojony czosnek oraz imbir. Mięso oddzielić od kości, pokroić razem z warzywami w cząstki i wyłożyć do miseczek. Wyłożyć również świeżo ugotowany i gorący makaron, grubo pokrojoną szalotkę ze szczypiorem i cienkie plasterki papryki chilli. W każdej miseczce umieścić po połówce jajka. Całość zalać wrzącym rosołem. Na koniec do miseczek z rosołem włożyć pokrojony w grubą kostkę ser morski.(msm-monki.pl)Ramen z kurczakaSkładniki:1 filet z kurczaka3 marchewki1 por (biała część)1 kapusta pekińskamakaron wstążki2 papryczki chilliduża cebula1 dymka1/2 selerakiełki z fasoli mung4 ząbki czosnkuszczypta chilli, pieprz i sól do smakuDo posolonej zimnej wody - ok. 2-3 l włożyć pierś i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin. Cebulę przekroić na pół i opalić do zwęglenia się np. na patelni bez tłuszczu. Wrzucić ją do gotującego się wywaru razem z selerem, posiekanym czosnkiem i papryczką chilli i gotować 15 min. Pod koniec gotowania wrzucić posiekaną kapustę, kiełki i łyżeczkę pieprzu ziarnistego. Dodać pokrojoną marchewkę i doprawić solą oraz sproszkowanym chilli. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka wyjąć, pokroić w poprzek na małe paski i lekko obsmażyć. Do miseczek nałożyć makaron, trochę pasków z kurczaka i zalać wywarem z warzywami. Posiekać dymkę i por i wrzucić do miseczki.(www.winiary.pl) msm-monki.pl
Choć smaki Japonii różnią się znacząco od naszych, można je polubić mniej lub bardziej, a nawet inspirować się nimi na co dzień w swojej kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski