Kamo Yakimono | marynowana pierś z kaczki podana w słodkim sosie sojowo - ostrygowym z orzechami nerkowca
Składniki:
- 600 – 800 g ( 2 – 3 piersi ) piersi kacze
- 100 ml sosu sojowego kikkoman
- 100 ml sosu sojowego słodkiego
- 120 ml sosu ostrygowego
- 25 ml sosu rybnego
- jabłko lub pomarańcza
- 1 główka czosnku
- 4 – 5 lasek cynamon
- ok. 10 – 15 lasek anyżu
Filety z kaczki zalewamy delikatnie wodą, dodajemy sosu ostrygowego, słodkiego sosu sojowego, sosu kikkomana oraz małą porcję sosu rybnego. Dorzucamy jabłko lub pomarańcze, kilka lasek cynamonu, anyż, główkę czosnku. Gotujemy 50 minut.
Sos do kaczki
50 ml sosu sojowego
75 ml sosu sojowego słodkiego
75 ml sosu ostrygowego
20 orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
Mieszamy ze sobą sos sojowy, sos sojowy słodki oraz sos ostrygowy. Dolewamy wodę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Gotujemy, na koniec wrzucamy orzechy oraz bazylię.
Pad Thai
Składniki:
- 120 gr makaron ryżowy
- 1 jajko
- 100 g kurczaka lub krewetek
- 30 g papryki,
- 30 g cukinii
- 5 g imbiru
- kilka listków kolendry
- kilka orzeszków ziemnych
Sos:
- 100 ml wody
- 20 ml sosu rybnego
- 35 ml sosu sojowego
- 30 ml sosu sriachi
- 1 kostka cukru palmowego
- 1 łyżka pasty tamaryndowca
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- kilka orzeszków ziemnych
Podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy jajko. Następnie dodajemy makaron i sos. Na talerzu posypujemy orzechami i dodajemy kolendrę.
Chãchan, czyli smażony ryż z jajkiem
- 1 jajko
- pół pora
- pół cukini
- pół marchewki
- 1 ząbek czosnku
- kilka sztuk zielonej fasolki
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie podsmażamy warzywa aldente (czosnek, por, marchew, cukinia, zielona fasolka), wbijamy jajko mieszamy. Dodajemy ryż, sól, pieprz oraz trochę sosu sojowego do smaku.
Uwagi:
Możemy użyć również ryżu jaśminowego.
Yakitori z polędwicy wieprzowej
Składniki:
- 100 g wieprzowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 2 żyłki sake
- Reszta składników
- do smaku
Polędwice wieprzową porcjujemy tak jak na szaszłyki. Mieszamy ze sobą pastę miso, czosnek, mirin, sake, cukier następnie całość musimy zagotować. Do ostudzonej marynaty dodajemy posiekany por, cebulę dymkę oraz wcześniej przygotowaną wieprzowinę. Wstawiamy do lodówki i marynujemy około 24 godziny.
Uwagi:
Dymkę oraz por warto pokroić w taki sposób aby móc później nadziać ją wraz z wieprzowiną na patyki.
Ciasto Kokosowe
Składniki:
- 500 g miodu
- szczypta mielonej goździki
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 6 jajek
- 300 g maku
- 500 g wiórków kokosowych
- 200 g daktyli
- 200 g rodzynek
- 100 g orzechów nerkowca
- pół łyżeczki wanilii
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka brandy
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
Miód, goździki, cynamon oraz kardamon wrzucamy do garnka, gotujemy około 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wiórki kokosowe. Studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek, ubijamy. Gdy nasza zalewa wystygnie dodajemy żółtka oraz ubite białka cały czas mieszając, następnie dosypujemy wymieszaną wcześniej z cukrem pudrem, mąkę ( mąkę staramy się dosypywać powoli i i przez sitko, cały czas mieszając ). Na koniec dolewamy mleko i brandy. Miksujemy wszystko na jednolitą masę, do ciasta możemy dodać daktyle, rodzynki ipt. Masę wylewamy na przegotowaną wcześniej formę, pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku ok. 50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?