Kuchnia: Warsztaty kulinarne w Poznaniu [ZDJĘCIA FILM]

Elżbieta Podolska
Tomasz Jakubiak prowadzi w Poznaniu warsztaty kulinarne
Tomasz Jakubiak prowadzi w Poznaniu warsztaty kulinarne Paweł Miecznik
Udostępnij:
Z Tomaszem Jakubiakiem, szefem kuchni i gospodarzem programu w Kuchni TV "Jakubiak w sezonie", rozmawia Elżbieta Podolska.

Prowadzi Pan w ten weekend warsztaty kulinarne w SPOT. Co daje uczestniczenie w takich zajęciach?
Na pewno wspaniałą zabawę nam wszystkim. Dla mnie to też okazja do przekazywania wiedzy.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Kucharze nie lubią ujawniać swoich sekretów.
To jest takie zaściankowe u nas w kraju. Jeżdżę po całym świecie i nie ma nigdzie problemu, żeby wszedł do kuchni. Gotowałem w dwóch restauracjach na Sri lance, a byłem tam turystycznie. Na Maderze, w Hiszpanii, we Włoszech. Nie ma z tym problemu, a w Polsce to, co dzieje się w kuchni to jakaś tajemnica. Wielkie sekrety w 90 procentach ściągnięte z Internetu. Uważam, że wiedzą, którą zdobywałem przez wiele lat, powinienem się podzielić z innymi. Sprawia mi to przyjemność, kiedy po warsztatach ktoś do mnie pisze, że udało mu się coś zrobić w domu. Mnie to kręci, kiedy w restauracji znajduję potrawę przygotowana według mojego przepisu.


Gotowanie to dla wielu szara codzienność…

I właśnie po to są warsztaty, żeby sobie przypomnieć, jaka to może być przyjemność. To nie musi być obowiązek, a frajda i świetna zabawa.

Jest Pan ogromnym propagatorem jedzenia sezonowego. Stara się Pan przekonać do tego Polaków.
Nie jest to łatwe, bo większość społeczeństwa kupuje w marketach, a tam wszystko jest cały rok. Staram się podkreślać w swoich programach tę sezonowość, bo to bardzo ważna rzecz, ponieważ np. warzywo nigdy nie będzie tak smaczne, jak wtedy kiedy zostaje zebrane prosto z ogrodu. To dotyczy także owoców, mięsa, mleka, masła. Za sezonowością idzie także jeszcze jedna rzecz, o której ludzie tak naprawdę wcale nie myślą, czyli ekonomia w kuchni. Stwierdziłem, że będę mówił także o tym argumencie, bo może wtedy będzie łatwiej przekonać ludzi. Najłatwiej to pokazać przy pomocy wykresu: Ile pomidor kosztuje latem, a ile np. teraz. Można tak zrobić z każdym produktem. Wtedy dojdziemy do wniosku, że jedzenie kaszy opłaca się bardziej zimą, a warzyw latem. Staram się do tego przekonywać, a że oglądalność programów jest spora, to może znajdzie się ktoś, kto spróbuje.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie