18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulebiak pieczarkowy z kurczakiem

Agnieszka Ciborek
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1kg pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż woda odparuje i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie i odcinamy cztery krótkie paski, które odkładamy na bok. Na pozostałe ciasto kładziemy farsz, zwijamy w rulon, dociskami boki (aby farsz został w środku) nadmiar ciasta odcinamy.

Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na krzyż odłożone wcześniej paski, które również smarujemy żółtkiem. Kulebiak pieczemy w piekarniku aż się zarumieni przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski