18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kulebiak pieczarkowy z kurczakiem

Agnieszka Ciborek
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grzybami. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1kg pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż woda odparuje i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie i odcinamy cztery krótkie paski, które odkładamy na bok. Na pozostałe ciasto kładziemy farsz, zwijamy w rulon, dociskami boki (aby farsz został w środku) nadmiar ciasta odcinamy.

Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na krzyż odłożone wcześniej paski, które również smarujemy żółtkiem. Kulebiak pieczemy w piekarniku aż się zarumieni przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie