Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1kg pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż woda odparuje i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozwijamy ciasto francuskie i odcinamy cztery krótkie paski, które odkładamy na bok. Na pozostałe ciasto kładziemy farsz, zwijamy w rulon, dociskami boki (aby farsz został w środku) nadmiar ciasta odcinamy.
Całość smarujemy rozkłóconym żółtkiem i układamy na krzyż odłożone wcześniej paski, które również smarujemy żółtkiem. Kulebiak pieczemy w piekarniku aż się zarumieni przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?