Truskawki. Słodki i soczysty symbol lata. Sezon na te owoce nie trwa zbyt długo, więc by jeszcze móc delektować się ich pysznym smakiem jedzmy je do woli. Zwłaszcza że są bogatym źródłem witaminy z grupy B, PP i C. Dostarczają nam wapń, potas, fosfor i magnez. Dzięki zawartości kwasu elagowego truskawki znane są też z właściwości antynowotworowych. Są świetnym elementem diety - 100 gram owoców dostarcza zaledwie 35 kalorii, a zawarta w nich bromelina przyspiesza spalenie tłuszczów i węglowodanów.
- Duża ilość wody znajdująca się w truskawkach oczyszcza organizm, pomaga usunąć toksyczne płyny ustrojowe, przyczyniając się tym samym do spadku wagi - zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk.
Smaczny deser na bazie truskawek, owocowe ciasto czy truskawkowy sos do mięs - będzie nie tylko smaczny - ale i poprawi wygląd naszej skóry, bowiem truskawka ma też właściwości antycellulitowe.
Dlatego, właśnie tym smacznym i zdrowym owocem chcemy - od soboty 22 czerwca - rozpocząć nasz kulinarny konkurs, który na łamach "Głosu Wielkopolskiego" i strony internetowej: gloswielkopolski.pl/kulinarium trwać będzie 10 tygodni.
Co tydzień, nasi Czytelnicy mogą przysyłać na adres [email protected] przepisy (mile widziane zdjęcia potraw), nawiązujące do innego tematu przewodniego. I tak, od 22 do 29 czerwca czekamy na przepisy z... truskawkami.
Spośród przepisów nadesłanych w każdym tygodniu trwania konkursu wybrany będzie zwycięski przepis i cztery wyróżnienia (te nagrodzimy książką kucharską). Nagroda dla autora zwycięskiego przepisu tygodnia to m.in. sprzęt kuchenny i książka kucharska.
Czekamy na smaczne, truskawkowe przepisy!
NASZ PRZEPIS: GWIAZDKI Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
Składniki na ciasto:
- 200 gramów maki pszennej
- 40 gramów cukru pudru
- 100 gramów zimnego masła
- 1 jajko
Składniki na krem stracciatella:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 gramów serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku i schłodzonej
- starta na tarce na grubych oczkach tabliczka gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
- 500 gramów truskawek
Przygotowanie:
CIASTO: Mąkę przesiać, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wyłożyć foremki ciastem, podziurawić widelcem i upiec.
KREM: Śmietanę ubić na sztywno. Na koniec dodawać stopniowo cukier i po łyżce serka mascarpone i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać, dokładając delikatnie wiórki czekoladowe. Krem wstawić do lodówki na około 30 minut do stężenia.
GWIAZDKI: Na ostudzony kruchy spód włożyć krem, udekorować go pokrojonymi truskawkami i... gotowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?