Składniki na ciasto:
- 12 dużych ziemniaków,
- 300 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 3 jajka,
- 250 g twarogu,
- 1/2 szklanki mąki,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, po czym zetrzeć na tarce. Odcedzić na sitku. Skrobię pozostałą na dnie dodać do ziemniaków, a wodę wylać. Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodać boczek, cebulę, twaróg oraz jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąki dosypać tyle, aby ciasto było gęste. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?