Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Babka ziemniaczana (gmina Kazimierz Biskupi)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Babka ziemniaczana (gmina Kazimierz Biskupi)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Babka ziemniaczana (gmina Kazimierz Biskupi) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 12 dużych ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 250 g twarogu,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, po czym zetrzeć na tarce. Odcedzić na sitku. Skrobię pozostałą na dnie dodać do ziemniaków, a wodę wylać. Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Do odciśniętych ziemniaków dodać boczek, cebulę, twaróg oraz jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąki dosypać tyle, aby ciasto było gęste. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski