Składniki:
- 1 l maślanki,
- 0,5 szklanki śmietany lub kwaśnego mleka,
- 2 łyżki mąki,
- sól.
Dodatkowo:
- Około 8 ziemniaków,
- 2 jajka,
- smalec,
- 1 cebula.
Sposób przygotowania:
Maślankę mieszamy i zagotowujemy w garnku. Do wrzącej wlewamy powoli roztrzepaną z mąką śmietanę (jeżeli jest za gęsta, to dodajemy ok. 1/4 szklanki wody). Nadal mieszamy, aby nie powstały grudki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i solimy do smaku.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kawałki i smażymy na smalcu z cebulką lub boczkiem do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki smażone można podać z jajkiem sadzonym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?