Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Biała polewka (gmina Ostroróg)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Biała polewka (gmina Ostroróg)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Biała polewka (gmina Ostroróg) archiwum

Składniki:

  • 1 l maślanki,
  • 0,5 szklanki śmietany lub kwaśnego mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól.

Dodatkowo:

  • Około 8 ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • smalec,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:
Maślankę mieszamy i zagotowujemy w garnku. Do wrzącej wlewamy powoli roztrzepaną z mąką śmietanę (jeżeli jest za gęsta, to dodajemy ok. 1/4 szklanki wody). Nadal mieszamy, aby nie powstały grudki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i solimy do smaku.

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kawałki i smażymy na smalcu z cebulką lub boczkiem do uzyskania złotego koloru. Ziemniaki smażone można podać z jajkiem sadzonym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski