Składniki:
- 2 kg boczku surowego,
- 500 g mięsa mielonego,
- po jednej łyżce startej na tarce: marchewki, pietruszki i selera,
- por pokrojony w drobną kostkę.
Sos:
- 500 g świeżych kurek,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- po 5 łyżek masła i oleju,
- 500 ml śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Boczek rozbić i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na tłuściejszej stronie rozłożyć przygotowane mięso z warzywami i zwinąć w rulon w folii aluminiowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zdjąć folię i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować sos. Na połowie masła i oleju podsmażyć cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać resztę masła i oleju, dodać pokrojone kurki. Smażyć przez 15 min. Wlać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i koperek. Mięso pokroić na plastry i zalać gorącym sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?