Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek rolowany z warzywami w sosie kurkowym (gmina Rozdrażew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek rolowany z warzywami w sosie kurkowym (gmina Rozdrażew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Boczek rolowany z warzywami w sosie kurkowym (gmina Rozdrażew) archiwum

Składniki:

  • 2 kg boczku surowego,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • po jednej łyżce startej na tarce: marchewki, pietruszki i selera,
  • por pokrojony w drobną kostkę.

Sos:

  • 500 g świeżych kurek,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po 5 łyżek masła i oleju,
  • 500 ml śmietany 30 proc.,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Boczek rozbić i doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Na tłuściejszej stronie rozłożyć przygotowane mięso z warzywami i zwinąć w rulon w folii aluminiowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Po upieczeniu zdjąć folię i zostawić do wystygnięcia.

Przygotować sos. Na połowie masła i oleju podsmażyć cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodać resztę masła i oleju, dodać pokrojone kurki. Smażyć przez 15 min. Wlać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i koperek. Mięso pokroić na plastry i zalać gorącym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski