Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Cepeliny (kartacze) według KGW Brzezie (gmina Pleszew)

KGW Brzezie
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Cepeliny (kartacze) według KGW Brzezie (gmina Pleszew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Cepeliny (kartacze) według KGW Brzezie (gmina Pleszew) archiwum

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (gdyby ziemniaki jednak okazały się wodniste),
  • 0,5 kg mielonego chudego mięsa np. szynki,
  • cebula,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
0,5 kg ziemniaków ugotować w mundurkach. Odstawić je do ostygnięcia, obrać, rozgnieść tłuczkiem. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Z miski zebrać papkę ziemniaczaną i odcedzić ją na gęstym sicie umieszczonym nad miską z płynem, który pozostał ze startych ziemniaków. Miskę z sokiem z ziemniaków odstawić na kilka minut na bok. Następnie delikatnie zlać płyn. Na dnie pozostanie nam skrobia, którą należy dodać do masy ziemniaczanej. Przygotować farsz. Na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzeć cebulę.

Dodać do mięsa mielonego wraz z łyżką wody i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Odciśnięte tarte ziemniaki przełożyć do dużej miski. Dodać do nich utłuczone, ugotowane ziemniaki i skrobię. Ciasto lekko posolić i wyrobić ręką. Powinno być dosyć zwarte, choć pozostanie miękkie i klejące i nie będzie takie jak np. na pierogi czy tartę. Z miski nabrać sporą łyżkę ciasta. Rozklepać je na płasko na dłoni. Na środek ciasta nałożyć farsz, w takiej ilości, by dało się zwinąć brzegi ciasta. Oblepiać farsz ciastem, formując wrzeciono.

Kartacze wrzucać na osolony wrzątek i gotować na niewielkim ogniu partiami po około 30 minut (w połowie gotowania przewrócić na drugą stronę). Podawać ze skwarkami lub podsmażoną na złoto cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski