Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb (gmina Baranów)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb (gmina Baranów)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb (gmina Baranów) archiwum

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej,
  • 200 g zakwasu (woda 160 g + mąka żytnia 40 g),
  • 300 g miksu (240 g wrzącej wody + 60 g mąki żytniej),
  • 50 g zimnej wody, sól.

Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przygotowujemy 200 g zakwasu z wody i mąki żytniej oraz osobno 300 g miksu z wrzącej wody. Zakwas i miks mieszamy osobno do momentu zlikwidowania wszelkich grudek i zostawiamy na 24 godziny pod przykryciem. Na drugi dzień łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, aż nie będzie się kleić do rąk. Umieścić w formie 10x20 cm uprzednio wysmarowanej masłem i zostawić pod przykryciem na 5 godzin, aby wyrosło. Piec 50 minut w temperaturze 210 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski