Składniki (na dwa bochenki):
- 1 kg mąki (2/3 mąki pszennej,
- 1/3 mąki żytniej),
- 10 dkg drożdży,
- 4 szklanki letniej wody,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru (do drożdży).
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Przelać je do przesianej wcześniej mąki. Dodać sól i resztę wody, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przełożyć je do foremek.
Tak przygotowane porcje piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?