Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb wiejski (gmina Środa Wielkopolska)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb wiejski (gmina Środa Wielkopolska)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb wiejski (gmina Środa Wielkopolska) archiwum

Składniki (na dwa bochenki):

  • 1 kg mąki (2/3 mąki pszennej,
  • 1/3 mąki żytniej),
  • 10 dkg drożdży,
  • 4 szklanki letniej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru (do drożdży).

Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Przelać je do przesianej wcześniej mąki. Dodać sól i resztę wody, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przełożyć je do foremek.

Tak przygotowane porcje piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski