Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto drożdżowe z rabarbarem (gmina Pleszew)

red

Składniki:
Ciasto:

  • 0,6 kg mąki tortowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • sól,
  • cukier puder.

Kruszonka:

  • 7 łyżek cukru,
  • 7 łyżek mąki,
  • 7 łyżek oliwy lub 100 g masła

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka, odstawić. Resztę mąki przesiać. Wymieszać z mlekiem, roztopionym tłuszczem, solą, cukrem i jajkami. Dodać rozczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość. Pokroić oczyszczony rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, wyrównać i ułożyć rabarbar, całość posypać kruszonką. Piec 45 min w temp. 175° C. Polukrować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski