Składniki:
Ciasto:
- 0,6 kg mąki tortowej,
- 1 szklanka mleka,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 cukier waniliowy,
- sól,
- cukier puder.
Kruszonka:
- 7 łyżek cukru,
- 7 łyżek mąki,
- 7 łyżek oliwy lub 100 g masła
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka, odstawić. Resztę mąki przesiać. Wymieszać z mlekiem, roztopionym tłuszczem, solą, cukrem i jajkami. Dodać rozczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość. Pokroić oczyszczony rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, wyrównać i ułożyć rabarbar, całość posypać kruszonką. Piec 45 min w temp. 175° C. Polukrować.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?