Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto drożdżowe z...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto drożdżowe z rabarbarem (gmina Pleszew)

    red

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Składniki:
    Ciasto:
    • 0,6 kg mąki tortowej,
    • 1 szklanka mleka,
    • 4 jajka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 1 cukier waniliowy,
    • sól,
    • cukier puder.


    Kruszonka:
    • 7 łyżek cukru,
    • 7 łyżek mąki,
    • 7 łyżek oliwy lub 100 g masła


    Przygotowanie:
    Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka, odstawić. Resztę mąki przesiać. Wymieszać z mlekiem, roztopionym tłuszczem, solą, cukrem i jajkami. Dodać rozczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość. Pokroić oczyszczony rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść.

    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, wyrównać i ułożyć rabarbar, całość posypać kruszonką. Piec 45 min w temp. 175° C. Polukrować.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane