Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto drożdżowe z rabarbarem (gmina Pleszew)

redZaktualizowano 

Składniki:
Ciasto:

  • 0,6 kg mąki tortowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 cukier waniliowy,
  • sól,
  • cukier puder.

Kruszonka:

  • 7 łyżek cukru,
  • 7 łyżek mąki,
  • 7 łyżek oliwy lub 100 g masła

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka, odstawić. Resztę mąki przesiać. Wymieszać z mlekiem, roztopionym tłuszczem, solą, cukrem i jajkami. Dodać rozczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić, aż podwoi objętość. Pokroić oczyszczony rabarbar. Składniki na kruszonkę zagnieść.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, wyrównać i ułożyć rabarbar, całość posypać kruszonką. Piec 45 min w temp. 175° C. Polukrować.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3