Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czapati z soczewicą (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Czapati z soczewicą (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Czapati z soczewicą (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 150 ml wody,
  • łyżka oleju

Składniki na soczewicę:

  • 200 g czerwonej soczewicy,
  • 300 ml wody,
  • cebula,
  • czosnek,
  • kolendra,
  • imbir,
  • 2 pomidory,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Czapati:
mąkę, sól, wodę i olej mieszać przez 3 minuty do uzyskania ciasta. Rozwałkować ciasto i posmarować olejem. Zawinąć ciasto z olejem, aby uzyskać kształt skorupy ślimaka. Znowu rozwałkować na kształt naleśników - cienkich i okrągłych. Smażyć bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Soczewica:
Ugotować soczewicę w wodzie, aż będzie miękka. Cebulę podsmażyć na oliwie, aż będzie miękka. Do cebuli dodać zmiksowaną pastę z czosnku, imbiru, kolendry i pomidorów. Dodać sól i pieprz. Do mieszanki pomidorowej dodać ugotowaną soczewicę, gotuj przez 10 minut mieszając.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski