Składniki:
- 400 g mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 150 ml wody,
- łyżka oleju
Składniki na soczewicę:
- 200 g czerwonej soczewicy,
- 300 ml wody,
- cebula,
- czosnek,
- kolendra,
- imbir,
- 2 pomidory,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Czapati:
mąkę, sól, wodę i olej mieszać przez 3 minuty do uzyskania ciasta. Rozwałkować ciasto i posmarować olejem. Zawinąć ciasto z olejem, aby uzyskać kształt skorupy ślimaka. Znowu rozwałkować na kształt naleśników - cienkich i okrągłych. Smażyć bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Soczewica:
Ugotować soczewicę w wodzie, aż będzie miękka. Cebulę podsmażyć na oliwie, aż będzie miękka. Do cebuli dodać zmiksowaną pastę z czosnku, imbiru, kolendry i pomidorów. Dodać sól i pieprz. Do mieszanki pomidorowej dodać ugotowaną soczewicę, gotuj przez 10 minut mieszając.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?