Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Łobżenica)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Łobżenica)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Łobżenica) archiwum

Składniki:

  • Gęsie lub kacze szyjki,
  • skrzydełka,
  • łapki,
  • podroby,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • kawałek pora,
  • suszone śliwki,
  • wiśnie,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • krew zmieszana z octem,
  • miód.

Sposób przygotowania:
Na częściach kaczki lub gęsi gotujemy rosół, do którego dodajemy warzywa i suszone owoce. Gdy mięso zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy do wywaru krew kaczki lub gęsi lekko zagęszczoną mąką. Na koniec wywar doprawiamy do smaku miodem. Propozycja podania: z kluseczkami lub makaronem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski