Składniki:
- Gęsie lub kacze szyjki,
- skrzydełka,
- łapki,
- podroby,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- kawałek pora,
- suszone śliwki,
- wiśnie,
- jabłka,
- gruszki,
- krew zmieszana z octem,
- miód.
Sposób przygotowania:
Na częściach kaczki lub gęsi gotujemy rosół, do którego dodajemy warzywa i suszone owoce. Gdy mięso zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy do wywaru krew kaczki lub gęsi lekko zagęszczoną mąką. Na koniec wywar doprawiamy do smaku miodem. Propozycja podania: z kluseczkami lub makaronem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?