Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Domowy sernik (gmina Komorniki)

red
Domowy sernik (gmina Komorniki)
Domowy sernik (gmina Komorniki) archiwum

Składniki:
ciasto:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ser:

  • 6 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 kg sera,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oliwy,
  • 2 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Wykleić wyrobionym ciastem blachę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przygotować, oddzielając najpierw białka od żółtek. Resztę składników wymieszać, dodając oliwę i mleko. Na koniec dodać pianę ubitą z 9 białek, które zostały z poprzednich kroków. Piec przez 70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski