Składniki:
- 3/4 szklanki mąki (max. 1 szklanka ),
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny, lub alkoholu,
- ok. 0,5 kg tłuszczu do smażenia (smalec i olej),
- ziemniak surowy 1 szt.,
- cukier puder i waniliowy do posypania.
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić (wybijać wałkiem tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza). Pozostawić na 1-2 godziny. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Pokroić w pasy o długości 10-12 cm i szer. 2-3 cm. Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przełożyć jeden koniec i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany tłuszcz, gdy się zarumienią, przewracać na drugą stronę.
Co jakiś czas wrzucać do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibule do odsączenia. Przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Z podanego ciasta można wykonać róże chrustowe lub karnawałowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?