Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Galantyna z kurczaka (gmina Krajenka)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Galantyna z kurczaka (gmina Krajenka)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Galantyna z kurczaka (gmina Krajenka) archiwum

Składniki:

  • kurczak,
  • bułka,
  • 2 jajka,
  • 25 dkg wątroby,
  • 25 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka.

Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba zająć się kurczakiem. Odciąć skrzydła (do pierwszego stawu), naciąć mięśnie i wyjąć kości. Później to samo zrobić w dolnej partii: naciąć mięśnie nóg i wyjąć kości. Tuszkę ułożyć grzbietem do góry, naciąć wzdłuż niego skórkę i odciąć mięso ze skórą od szkieletu. Płat mięsa posolić i odstawić, a z kości i warzyw ugotować wywar.

Nadzienie:
Moczymy bułkę i łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie mielemy przez maszynkę. Dodajemy jaja i przyprawy, starannie wszystko mieszając. Nadzienie wykładamy na płat mięsa, który zwijamy i w dalszej kolejności owijamy dużym kawałkiem gazy. Związujemy ją na obu końcach. Tak przygotowane mięso wkładamy do wywaru i gotujemy przez 1 h 20 min. Po wystygnięciu kroimy roladę na kawałki i zalewamy galantyną, którą uzyskaliśmy z wywaru.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski