Składniki:
- kurczak,
- bułka,
- 2 jajka,
- 25 dkg wątroby,
- 25 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 7 łyżeczek żelatyny,
- sól,
- pieprz,
- pietruszka.
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba zająć się kurczakiem. Odciąć skrzydła (do pierwszego stawu), naciąć mięśnie i wyjąć kości. Później to samo zrobić w dolnej partii: naciąć mięśnie nóg i wyjąć kości. Tuszkę ułożyć grzbietem do góry, naciąć wzdłuż niego skórkę i odciąć mięso ze skórą od szkieletu. Płat mięsa posolić i odstawić, a z kości i warzyw ugotować wywar.
Nadzienie:
Moczymy bułkę i łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie mielemy przez maszynkę. Dodajemy jaja i przyprawy, starannie wszystko mieszając. Nadzienie wykładamy na płat mięsa, który zwijamy i w dalszej kolejności owijamy dużym kawałkiem gazy. Związujemy ją na obu końcach. Tak przygotowane mięso wkładamy do wywaru i gotujemy przez 1 h 20 min. Po wystygnięciu kroimy roladę na kawałki i zalewamy galantyną, którą uzyskaliśmy z wywaru.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?