Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gęś z kaszą (gmina Ślesin)

red
Gęś z kaszą (gmina Ślesin)
Gęś z kaszą (gmina Ślesin) archiwum

Składniki:

  • 4 kg gęsi,
  • 10 udek z kurczaka,
  • 1 litr śmietany 36%,
  • 0,5 kg kaszy jęczmiennej,
  • 10 jabłek antonówek,
  • 2 jajka,
  • 3 cebule,
  • tłuszcz gęsi do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:
Skruszałą gęś wypłukać i oddzielić od kości. Nasolić i odstawić na 1-2 godziny. Mięso drobiowe zemleć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kaszę dodać do mięsa razem z 2 żółtkami, usmażoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Na koniec dodać pianę z 3 białek. Obrać jabłka i pokrojone w ćwiartki dodać do farszu.

Wszystkie składniki wymieszać. Gęś nadziać przygotowanym farszem i dokładnie zaszyć. Ułożyć w brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Piec od 3,5 do 4 godzin, do miękkości. W czasie pieczenia polewać tłuszczem z gęsi i skrapiać wodą. Podawać z ziemniakami oraz sosem grzybowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski