Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gnieźnieńskie zrazy (gmina Kłecko)

KGW Michalcza
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gnieźnieńskie zrazy (gmina Kłecko)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gnieźnieńskie zrazy (gmina Kłecko) archiwum

Składniki:

  • 2 kg schabu,
  • 400 g kaszy pęczak,
  • 15 dag cebuli,
  • 10 dag mąki,
  • natka pietruszki,
  • borowiki,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry i przyprawić. Z kaszy, cebuli, borowików, pietruszki przygotować farsz. Nadziewać mięso farszem, zawijając w kształcie rolady. Zwinięte zrazy obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Podsmażone zrazy przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy podsmażone borowiki i dusimy 1-1,5 godz. Tak przygotowane zrazy możemy podawać z kluseczkami, ziemniakami lub kopytkami ze szpinakiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski