Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn) archiwum

Składniki:

  • 3 x 100 g ryżu parboiled,
  • 1 kg zmielonej wołowiny z łopatki,
  • główka białej kapusty,
  • koncentrat pomidorowy 150-190 g,
  • ketchup,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • vegeta,
  • maggi,
  • majeranek,
  • pieprz cayenne,
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:
W kapuście wyciąć głąb i podgotować główkę w dużym garnku. W drugim garnku ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Sparzone liście kapusty wyjąć i ostudzić. Wyrobić ręcznie mięso, dodając jajka, majeranek, pieprz, pieprz cayenne, maggi i vegetę. Na końcu dodać 2 literatki zimnej wody, ryż i całość wymieszać. Masę nakładać na przestudzone liście i formować gołąbki. Smażyć w oleju z obu stron.

Przygotowanie sosu: Koncentrat pomidorowy przesmażyć na oleju, a po uzyskaniu ciemniejszej barwy dodać pół tubki ketchupu. Dodać przyprawy: maggi, cukier, pieprz i sól. Całość wymieszać i zredukować. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem do miękkości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski