Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)

    red

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn) ©archiwum

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki (gmina Krotoszyn) ©archiwum

    Składniki:
    • 3 x 100 g ryżu parboiled,
    • 1 kg zmielonej wołowiny z łopatki,
    • główka białej kapusty,
    • koncentrat pomidorowy 150-190 g,
    • ketchup,
    • cebula,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 3 jajka,
    • pieprz,
    • sól,
    • vegeta,
    • maggi,
    • majeranek,
    • pieprz cayenne,
    • 2 łyżeczki cukru.


    Sposób przygotowania:
    W kapuście wyciąć głąb i podgotować główkę w dużym garnku.
    W drugim garnku ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Sparzone liście kapusty wyjąć i ostudzić. Wyrobić ręcznie mięso, dodając jajka, majeranek, pieprz, pieprz cayenne, maggi i vegetę. Na końcu dodać 2 literatki zimnej wody, ryż i całość wymieszać. Masę nakładać na przestudzone liście i formować gołąbki. Smażyć w oleju z obu stron.

    Przygotowanie sosu: Koncentrat pomidorowy przesmażyć na oleju, a po uzyskaniu ciemniejszej barwy dodać pół tubki ketchupu. Dodać przyprawy: maggi, cukier, pieprz i sól. Całość wymieszać i zredukować. Gotowym sosem zalać gołąbki i dusić pod przykryciem do miękkości.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane