Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Grochówka wielkopolska z kiszoną kapustą (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Grochówka wielkopolska z kiszoną kapustą (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Grochówka wielkopolska z kiszoną kapustą (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa różnego, wędzonego np. boczek, żeberka, karkówka, kiełbasa,
  • 0,5 kg łuskanego grochu,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • pół pora,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren angielskich,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 litry wody,
  • 2 marchewki,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula
  • 100 g smalcu,
  • 2 łyżki majeranku.

Sposób przygotowania:
Połowę mięsa wędzonego odkroić i włożyć do garnka. Dodać por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Pozostałą część wędzonego mięsa pokroić w średniej wielkości kawałki i podsmażyć na połowie smalcu. Dodać przesmażone mięso do garnka i wsypać połowę opłukanego grochu.

Obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu i dodać do garnka razem z pokrojona marchewką. W międzyczasie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wrzucić resztę grochu i majeranek. Całość gotować na wolnym ogniu, aż groch zmięknie. Mięso, które pozostało z zupy, w całości wyjąć, pokroić na większa kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski