Składniki:
- 0,5 kg mięsa różnego, wędzonego np. boczek, żeberka, karkówka, kiełbasa,
- 0,5 kg łuskanego grochu,
- 300 g kiszonej kapusty,
- pół pora,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren angielskich,
- 1 łyżka soli,
- 3 litry wody,
- 2 marchewki,
- 5 ziemniaków,
- 1 cebula
- 100 g smalcu,
- 2 łyżki majeranku.
Sposób przygotowania:
Połowę mięsa wędzonego odkroić i włożyć do garnka. Dodać por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Pozostałą część wędzonego mięsa pokroić w średniej wielkości kawałki i podsmażyć na połowie smalcu. Dodać przesmażone mięso do garnka i wsypać połowę opłukanego grochu.
Obraną cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu i dodać do garnka razem z pokrojona marchewką. W międzyczasie dodać pokrojoną kapustę kiszoną, obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wrzucić resztę grochu i majeranek. Całość gotować na wolnym ogniu, aż groch zmięknie. Mięso, które pozostało z zupy, w całości wyjąć, pokroić na większa kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?