Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka nadziewana jabłkami (gmina Zaniemyśl)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka nadziewana jabłkami (gmina Zaniemyśl)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka nadziewana jabłkami (gmina Zaniemyśl) archiwum

Składniki:

  • Kaczka,
  • 2-3 jabłka,
  • główka czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek

Pyzy:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • szczypta soli i cukru.

Sposób przygotowania kaczki:
Sprawioną kaczkę opłukać, wysuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować 2-3 jabłka, najlepiej szarą renetę, pokroić na ćwiartki ze skórką i włożyć do środka zaprawionej kaczki, zaszyć nicią lub pospinać wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temp. 150 st. C przez ok. 150 minut. Kaczka piecze się we własnym sosie. W miarę potrzeby kaczkę można delikatnie podlać.

Sposób przygotowania pyz:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, soli, cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miseczki wsypać mąkę i dodać całe jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, formujemy, a następnie wykrawamy szklanką porcję na pyzę, odstawiamy do wyrośnięcia. W garnku gotujemy wodę aż do wrzenia i parujemy przygotowane pyzy na sitku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski