Składniki:
- Kaczka,
- 2-3 jabłka,
- główka czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek
Pyzy:
- 1/2 kg mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 1/2 kostki drożdży,
- szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania kaczki:
Sprawioną kaczkę opłukać, wysuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować 2-3 jabłka, najlepiej szarą renetę, pokroić na ćwiartki ze skórką i włożyć do środka zaprawionej kaczki, zaszyć nicią lub pospinać wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę włożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temp. 150 st. C przez ok. 150 minut. Kaczka piecze się we własnym sosie. W miarę potrzeby kaczkę można delikatnie podlać.
Sposób przygotowania pyz:
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, soli, cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miseczki wsypać mąkę i dodać całe jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, formujemy, a następnie wykrawamy szklanką porcję na pyzę, odstawiamy do wyrośnięcia. W garnku gotujemy wodę aż do wrzenia i parujemy przygotowane pyzy na sitku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?