Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karkówka po królewsku (gmina Zaniemyśl)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karkówka po królewsku (gmina Zaniemyśl)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karkówka po królewsku (gmina Zaniemyśl) archiwum

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • ketchup pikantny,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • bazylia,
  • majonez,
  • plasterek żółtego sera.

Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na plastry o grubości 2 cm. Posypać solą, czarnym pieprzem mielonym i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Następnie plastry obtoczyć w pikantnym ketchupie i ułożyć na blaszce.

Na każdy plaster mięsa układać kolejno: cebulę pokrojoną w plastry oraz pieczarki pokrojone w plastry. Posypać bazylią. Nałożyć po ok. 1 łyżce majonezu, posypać solą i pieprzem, przykryć plasterkiem sera. Na serze rozsmarować majonez i ponownie posypać bazylią, solą i pieprzem.

Piec w temperaturze 175 stopni C około godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski