Składniki:
- 2 kg karkówki,
- przyprawa do karkówki,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- słoik powideł i ketchupu pikantnego,
- śliwki świeże lub suszone.
Przygotowanie:
Długim nożem wycinamy otwór na całej długości karkówki i nadziewamy go śliwkami. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i przyprawą, polewamy olejem. Zawijamy karkówkę w folię aluminiową i pozostawiamy ją na dwie godziny.
Następnie przekładamy mięso do brytfanny i pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie mieszkamy powidła z ketchupem.
Następnie polewamy sosem karkówkę, przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Po ostygnięciu karkówkę kroimy w plastry i polewamy sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?