Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karkówka z powidłami (gmina Białośliwie)

Redakcja

Składniki:

  • 2 kg karkówki,
  • przyprawa do karkówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • słoik powideł i ketchupu pikantnego,
  • śliwki świeże lub suszone.

Przygotowanie:
Długim nożem wycinamy otwór na całej długości karkówki i nadziewamy go śliwkami. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i przyprawą, polewamy olejem. Zawijamy karkówkę w folię aluminiową i pozostawiamy ją na dwie godziny.

Następnie przekładamy mięso do brytfanny i pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie mieszkamy powidła z ketchupem.

Następnie polewamy sosem karkówkę, przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Po ostygnięciu karkówkę kroimy w plastry i polewamy sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski