Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp nadziewany grzybami w sosie pomidorowym (gmina Łobżenica)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp nadziewany grzybami w sosie pomidorowym (gmina Łobżenica)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp nadziewany grzybami w sosie pomidorowym (gmina Łobżenica) archiwum

Składniki:

  • 1 karp średniej wielkości,
  • 2 większe cebule,
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • liść laurowy,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Karpia oczyścić i umyć. Natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Umyte pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć razem z pokrojoną w plastry 1 cebulą. Doprawić do smaku. Ostudzonymi pieczarkami nadziać karpia i włożyć do naczynia żaroodpornego. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Po zeszkleniu cebuli dodać koncentrat pomidorowy. Po chwili smażenia dodać 2 szklanki wody, liść laurowy, suszone grzyby i doprawić do smaku. Po zagotowaniu zalać sosem rybę, piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski