Składniki na masę ziemniaczaną:
- 1 kg ziemniaków,
- 250 g mąki,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- sól.
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Studzimy ugotowane ziemniaki, a następnie przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładką masę. Dodajemy mąkę, jajko, olej i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i rozpłaszczamy. Mięso przyprawiamy i smażymy z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Na rozpłaszczone ciasto kładziemy jedną łyżkę farszu, zlepiamy i formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażonym boczkiem i cebulką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?