Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kartacze ziemniaczane (gmina Kazimierz Biskupi)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kartacze ziemniaczane (gmina Kazimierz Biskupi)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kartacze ziemniaczane (gmina Kazimierz Biskupi) archiwum

Składniki na masę ziemniaczaną:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 g mąki,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:
Studzimy ugotowane ziemniaki, a następnie przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładką masę. Dodajemy mąkę, jajko, olej i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości mandarynki i rozpłaszczamy. Mięso przyprawiamy i smażymy z cebulą oraz czosnkiem. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Na rozpłaszczone ciasto kładziemy jedną łyżkę farszu, zlepiamy i formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażonym boczkiem i cebulką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski