Składniki:
- 180 g masła,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 400 g bakalii (namaczamy w spirytusie).
Sposób przygotowania:
Miękkie masło miksujemy. Następnie dodajemy kolejno: mąkę, jaja oraz cukier. Bakalie, uprzednio namoczone w spirytusie, odsączamy i dodajemy do ciasta. Wszystko należy dobrze wymieszać. Ciasto przekładamy do formy.
Keks należy piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?