Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Keks (gmina Środa Wielkopolska)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Keks (gmina Środa Wielkopolska)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Keks (gmina Środa Wielkopolska) archiwum

Składniki:

  • 180 g masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jaj,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 400 g bakalii (namaczamy w spirytusie).

Sposób przygotowania:
Miękkie masło miksujemy. Następnie dodajemy kolejno: mąkę, jaja oraz cukier. Bakalie, uprzednio namoczone w spirytusie, odsączamy i dodajemy do ciasta. Wszystko należy dobrze wymieszać. Ciasto przekładamy do formy.

Keks należy piec w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski