Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kluski ziemniaczane (gmina Wągrowiec)

KGW w Siedleczku.
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kluski ziemniaczane (gmina Wągrowiec)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kluski ziemniaczane (gmina Wągrowiec) archiwum

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300-350 g mąki,
  • 1-2 jajka,
  • sól,
  • 50 g masła,
  • 40 g tartej bułki.

Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć do miski, dodać mąkę, jaja, sól. Zagnieść ciasto, uformować wałeczki i pokroić na kluski o dł. 4-5 cm. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu wyjąć, odcedzić, wyłożyć na półmisek polać roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą lub sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski