Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300-350 g mąki,
- 1-2 jajka,
- sól,
- 50 g masła,
- 40 g tartej bułki.
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wyłożyć do miski, dodać mąkę, jaja, sól. Zagnieść ciasto, uformować wałeczki i pokroić na kluski o dł. 4-5 cm. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody, po wypłynięciu wyjąć, odcedzić, wyłożyć na półmisek polać roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą lub sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?