Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mięsna babka (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mięsna babka (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mięsna babka (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa,
  • 35 dkg boczku wędzonego w plastrach,
  • cebula, pół papryki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • pół pęczka posiekanej pietruszki,
  • 10 dkg sera feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Przekładamy do mięsa, dodajemy natkę, jajka, bułkę tartą, pokruszoną fetę i pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formę do babki natłuszczamy masłem i wykładamy plastrami boczku. Wkładamy mięso, końce boczku zawijamy do środka. Pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze około 35 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski