Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki) archiwum

Składniki:

  • 1 filet drobiowy,
  • 10 dkg wątróbki drobiowej,
  • 1-2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 10 dkg żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • mąka do panierowania.

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, podzielić na pół, tak aby powstały 4 płaty. Lekko je rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wątróbkę umyć, lekko osuszyć. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju, dodać wątróbkę i smażyć do momentu, aż po przekrojeniu nie będzie krwista. Przyprawić pieprzem i majerankiem. Wystudzić i zemleć w maszynce.

Na przyprawione filety zetrzeć ser, posypać rozmarynem i ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 1 godz. Pod koniec można zdjąć przykrywkę, aby roladki były złociste. Podawać z ziemniakami lub frytkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski