Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki)

    red

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki)
    1/2
    przejdź do galerii

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nadziewana rolada drobiowa (powiat wągrowiecki) ©archiwum

    Składniki:
    • 1 filet drobiowy,
    • 10 dkg wątróbki drobiowej,
    • 1-2 cebule,
    • 2 łyżki oleju,
    • 10 dkg żółtego sera,
    • sól,
    • pieprz,
    • rozmaryn,
    • majeranek,
    • mąka do panierowania.


    Sposób przygotowania:
    Mięso umyć, podzielić na pół, tak aby powstały 4 płaty. Lekko je rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.

    Wątróbkę umyć, lekko osuszyć.
    Cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni z 2 łyżkami oleju, dodać wątróbkę i smażyć do momentu, aż po przekrojeniu nie będzie krwista. Przyprawić pieprzem i majerankiem. Wystudzić i zemleć w maszynce.

    Na przyprawione filety zetrzeć ser, posypać rozmarynem i ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczką lub owinąć nitką. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 1 godz. Pod koniec można zdjąć przykrywkę, aby roladki były złociste. Podawać z ziemniakami lub frytkami.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane