Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju.
Farsz:
- 500 gramów piersi z kurczaka,
- 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach,
- 200 g serka śmietankowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- biała część pora,
- sól, pieprz.
Sos:
- 1/2 przecieru pomidorowego,
- świeża bazylia
Sposób przygotowania kaczki:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki. Szpinak przesmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać serek śmietankowy. Cebulę i czosnek obrać, następnie zmielić razem z piersią z kurczaka. Por pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci różowy kolor. Doprawić solą i pierzem do smaku. Przygotowane mięso wymieszać ze szpinakiem. Przecier pomidorowy podgrzewać, aż zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na każdym naleśniku ułożyć 2 łyżki farszu, uformować sakiewki i spiąć wykałaczkami.
Do płaskiej formy wlać sos, ułożyć sakiewki, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać serem mozzarella.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?