Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem i szpinakiem (gmina Stare Miasto)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem i szpinakiem (gmina Stare Miasto)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Naleśnikowe sakiewki z kurczakiem i szpinakiem (gmina Stare Miasto) archiwum

Naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju.

Farsz:

  • 500 gramów piersi z kurczaka,
  • 450 gramów szpinaku mrożonego w liściach,
  • 200 g serka śmietankowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • biała część pora,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 1/2 przecieru pomidorowego,
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania kaczki:
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć cienkie naleśniki. Szpinak przesmażyć z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać serek śmietankowy. Cebulę i czosnek obrać, następnie zmielić razem z piersią z kurczaka. Por pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, smażyć, aż straci różowy kolor. Doprawić solą i pierzem do smaku. Przygotowane mięso wymieszać ze szpinakiem. Przecier pomidorowy podgrzewać, aż zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na każdym naleśniku ułożyć 2 łyżki farszu, uformować sakiewki i spiąć wykałaczkami.

Do płaskiej formy wlać sos, ułożyć sakiewki, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać serem mozzarella.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski