Składniki:
- 1 kg owoców aronii,
- 1 l wódki,
- 0,75 kg cukru,
- 2 laski wanilii,
- 5 goździków.
Sposób przygotowania:
Umyte i zamrożone owoce aronii przekładamy do dużego słoja razem z przeciętą na pół laską wanilii i goździkami. Zasypujemy to cukrem, zakręcamy słoik i odstawiamy na słoneczny parapet na dwa dni. Kilka razy dziennie potrząsamy słojem, w którym jest nasza nalewka z aronii.
Po 2 dniach wlewamy wódkę i ponownie zamykamy słój z naszą nalewką z aronii - tym razem odstawiamy go na parapet na mniej więcej 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy wszystko do butelek. Nalewka z aronii powinna być odstawiona do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum pół roku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?