Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Baranów)

KGW Grębanin
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Baranów)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Nalewka z aronii (gmina Baranów) archiwum

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii,
  • 1 l wódki,
  • 0,75 kg cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 5 goździków.

Sposób przygotowania:
Umyte i zamrożone owoce aronii przekładamy do dużego słoja razem z przeciętą na pół laską wanilii i goździkami. Zasypujemy to cukrem, zakręcamy słoik i odstawiamy na słoneczny parapet na dwa dni. Kilka razy dziennie potrząsamy słojem, w którym jest nasza nalewka z aronii.

Po 2 dniach wlewamy wódkę i ponownie zamykamy słój z naszą nalewką z aronii - tym razem odstawiamy go na parapet na mniej więcej 2 tygodnie. Następnie przecedzamy i przelewamy wszystko do butelek. Nalewka z aronii powinna być odstawiona do ciemnej i chłodnej piwnicy na minimum pół roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski