Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Obsypunka (gmina Ślesin)

red

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków,
  • 1,5 kg surowego boczku,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 10 metrów jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki zetrzeć drobno na tarce. Surowy boczek drobno pokroić i przesmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotową zasmażkę dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest rzadka, dodać kaszy manny (woda nie odparuje z obsypunki, więc trzeba ją zagęścić). Przez lejek nakładać do jelit. Parzyć w wodzie przez 20 minut. Można też upiec ją na ruszcie lub grillu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski