Składniki:
- 5 kg ziemniaków,
- 1,5 kg surowego boczku,
- 0,5 kg cebuli,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 10 metrów jelit,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki zetrzeć drobno na tarce. Surowy boczek drobno pokroić i przesmażyć na patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotową zasmażkę dodać do ziemniaków, dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest rzadka, dodać kaszy manny (woda nie odparuje z obsypunki, więc trzeba ją zagęścić). Przez lejek nakładać do jelit. Parzyć w wodzie przez 20 minut. Można też upiec ją na ruszcie lub grillu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?