Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki „Kruszynki” (gmina Kleczew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki „Kruszynki” (gmina Kleczew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki „Kruszynki” (gmina Kleczew) archiwum

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 15 żółtek,
  • 20 dkg cukru,
  • 20 dkg masła,
  • 0,5 l mleka,
  • sól,
  • 12 dkg drożdży,
  • 50 ml spirytusu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 olejek rumowy,
  • dowolna konfitura,
  • 1,5 kg smalcu do smażenia.

Sposób przygotowania:
1 szklankę zagotowanego mleka wlewamy do naczynia i mieszamy mikserem, wsypujemy mąkę. Resztę mleka podgrzewamy. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka. Do przestudzonego ciasta dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozczyn drożdży, resztę mleka, mąkę, spirytus, olejek, roztopione masło i szczyptę soli.

Ciasto dobrze wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy szklanką pączki. Na środek ciasta kładziemy nadzienie i formujemy. Układamy na ściereczce, przykrywamy drugą, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie smażymy. Nadzienie i dekoracja pączków według własnego uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski