Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)

    red

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)
    1/2
    przejdź do galerii

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki) ©archiwum

    Składniki:
    • 2 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 0,5 szklanki oleju,
    • szczypta soli,
    • 8 żółtek,
    • kostka drożdży,
    • skórka z 1 cytryny,
    • kieliszek wódki,
    • 1 kilogram mąki.


    Sposób przygotowania:
    Mleko, cukier, margarynę, olej i szczyptę soli podgrzać w garnuszku do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i wystudzić.

    W dużej misce roztrzepać żółtka, wkruszyć w nie drożdże, dodać kieliszek wódki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Dolać wystudzone mleko. Wsypać mąkę i bardzo dokładnie wyrobić (najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju i przestudzone polukrować.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane