Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)

redZaktualizowano 
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki)

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • 8 żółtek,
  • kostka drożdży,
  • skórka z 1 cytryny,
  • kieliszek wódki,
  • 1 kilogram mąki.

Sposób przygotowania:
Mleko, cukier, margarynę, olej i szczyptę soli podgrzać w garnuszku do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia i wystudzić.

W dużej misce roztrzepać żółtka, wkruszyć w nie drożdże, dodać kieliszek wódki i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać. Dolać wystudzone mleko. Wsypać mąkę i bardzo dokładnie wyrobić (najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki). Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Smażyć na oleju i przestudzone polukrować.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Materiał oryginalny: Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (powiat wągrowiecki) - Głos Wielkopolski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3