Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pieczona kaczka nadziewana (gmina Ostroróg)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Pieczona kaczka nadziewana (gmina Ostroróg)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Pieczona kaczka nadziewana (gmina Ostroróg) archiwum

Składniki:

  • 1 kaczka (wypatroszona) ok. 2 kg,
  • wątróbka od kaczki,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula do farszu,
  • 1 średnia cebula do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • 1 łyżka smalcu.

Sposób przygotowania:
Kaczkę opłukać i wytrzeć. Natrzeć (z wierzchu i w środku) solą, majerankiem i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Farsz do kaczki: do wątróbki zmielonej lub drobno posiekanej dodać bułkę, jajko, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy: sól pieprz i majeranek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i nadziać kaczkę. Kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami i włożyć do brytfanny z rozpuszczoną łyżką smalcu, piec ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli kaczka zbyt się zrumieni, przykrywamy naczynie i pieczemy dalej. W czasie pieczenia polewamy kaczkę sokiem z brytfanny i dodajemy cebulę. Do farszu można dodać ok. 2 jabłek pokrojonych w kostkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski