Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pierogi z farszem z karpia (gmina Sieraków)

red

Składniki:

  • Mąka pszenna - 275 g,
  • bardzo ciepła woda - 150 ml,
  • olej lub masło - ok. 25 g,
  • sól.

Nadzienie do pierogów - farsz:

  • Środkowa część karpia - 5-6 kawałków,
  • por - 1 szt.,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy tłuszcz, sól i wrzątek. Całość dokładnie mieszamy. Po uformowaniu „kuli” ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Na chwilę pozostawiamy ciasto, by „odpoczęło” przykryte miską. Następnie dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy na 2-3 mm grubości. W cieście wykrawamy krążki przy pomocy szklanki lub foremki, nakładamy farsz i starannie zlepiamy (zwijając ciasto w połowie z farszem).

Pierogi wkładamy do części wrzącego rosołu, gdy wypłyną - gotujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak. Wykonanie farszu: Por kroimy w bardzo cienkie paseczki i siekamy. Następnie pokrojony por smażymy na oleju. Środkowe części karpia gotujemy w rosole z karpia. Ugotowane mięso studzimy, rozdrabniamy i pozbawiamy ości. Rybę i por łączymy, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Tym nadzieniem faszerujemy przygotowane wcześniej ciasto. Pierogi gotujemy w części rosołu z karpia.

Ugotowane pierogi przekładamy do bulionówek, zalewamy czystym rosołem z karpia, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i spożywamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski