Składniki:
- Mąka pszenna - 275 g,
- bardzo ciepła woda - 150 ml,
- olej lub masło - ok. 25 g,
- sól.
Nadzienie do pierogów - farsz:
- Środkowa część karpia - 5-6 kawałków,
- por - 1 szt.,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy tłuszcz, sól i wrzątek. Całość dokładnie mieszamy. Po uformowaniu „kuli” ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Na chwilę pozostawiamy ciasto, by „odpoczęło” przykryte miską. Następnie dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy na 2-3 mm grubości. W cieście wykrawamy krążki przy pomocy szklanki lub foremki, nakładamy farsz i starannie zlepiamy (zwijając ciasto w połowie z farszem).
Pierogi wkładamy do części wrzącego rosołu, gdy wypłyną - gotujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak. Wykonanie farszu: Por kroimy w bardzo cienkie paseczki i siekamy. Następnie pokrojony por smażymy na oleju. Środkowe części karpia gotujemy w rosole z karpia. Ugotowane mięso studzimy, rozdrabniamy i pozbawiamy ości. Rybę i por łączymy, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Tym nadzieniem faszerujemy przygotowane wcześniej ciasto. Pierogi gotujemy w części rosołu z karpia.
Ugotowane pierogi przekładamy do bulionówek, zalewamy czystym rosołem z karpia, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i spożywamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?