Składniki na 4 porcje:
- 2 polędwice wieprzowe,
- 30-40 g borowików lub kurek,
- 1/2 kart. małej śmietanki słodkiej 30%,
- 1/2 szklanki białego wina lub 1 kostka bulionowa,
- 1-2 łyżki margaryny,
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz i słodka papryka do smaku,
- mała cebula.
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć na noc. Polędwicę pokroić na 2-cm plastry i lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, papryką . Odstawić na 3 godz. Polędwiczki podsmażyć, aż się zrumienią. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać borowiki i smażyć przez około 5 min. Dodać podsmażone polędwiczki i zalać winem lub bulionem i odparowywać przez około 2 min. Całość prużyć przez około 45 min. Gdy polędwiczki są miękkie, zagęścić śmietanką i dodać pietruszkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?