Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Polędwiczki w borowikach (gmina Trzemeszno)

KGW „Razem” Trzemżal
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Polędwiczki w borowikach (gmina Trzemeszno)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Polędwiczki w borowikach (gmina Trzemeszno) archiwum

Składniki na 4 porcje:

  • 2 polędwice wieprzowe,
  • 30-40 g borowików lub kurek,
  • 1/2 kart. małej śmietanki słodkiej 30%,
  • 1/2 szklanki białego wina lub 1 kostka bulionowa,
  • 1-2 łyżki margaryny,
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz i słodka papryka do smaku,
  • mała cebula.

Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć na noc. Polędwicę pokroić na 2-cm plastry i lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem, papryką . Odstawić na 3 godz. Polędwiczki podsmażyć, aż się zrumienią. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Do cebuli dodać borowiki i smażyć przez około 5 min. Dodać podsmażone polędwiczki i zalać winem lub bulionem i odparowywać przez około 2 min. Całość prużyć przez około 45 min. Gdy polędwiczki są miękkie, zagęścić śmietanką i dodać pietruszkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski