Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rozmarynowo-pomarańczowa pierś z kaczki (gmina Trzemeszno)

KGW Kruchowo

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki bez kości,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • słoiczek konfitury z żurawiny,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • odrobina chili,
  • roszponka i owoce granatu do dekoracji.

Sposób przygotowania:
Mięso nacieramy solą, rozmarynem, wyciśniętym sokiem z pomarańczy i pozostawiamy na co najmniej 4 godz. Układamy mięso skórką do dołu na rozgrzaną patelnię i opiekamy po 8 min każdą ze stron, a następnie przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i pieczemy w piekarniku ok. 10 min w temp. 180-200°C. W tym czasie przygotowujemy sos z powstałego tłuszczu po opiekaniu, dodając konfiturę z żurawiny, wino i szczyptę chili. Podajemy np. z pyzami, kluskami śląskimi lub grzankami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski