Składniki na ciasto:
- 100 g miękkiej margaryny,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 1 filet z kurczaka,
- 500 g szpinaku,
- 150 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 żółtko do posmarowania,
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem w misce, przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Pokroić pierś z kurczaka na drobne kawałeczki. Usmażyć na patelni na tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce margaryny. (Można użyć szpinaku mrożonego).
Gdy woda odparuje, wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić ulubionymi przyprawami. Dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wyciąć kwadraty z ciasta, a na nie ułożyć po łyżce farszu i sklejać palcami w sakiewki. Gotowe sakiewki ułożyć w papilotki do babeczek. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?