Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sakiewki ze szpinakiem i fetą (gmina Stare Miasto)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sakiewki ze szpinakiem i fetą (gmina Stare Miasto)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sakiewki ze szpinakiem i fetą (gmina Stare Miasto) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 100 g miękkiej margaryny,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 500 g szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 żółtko do posmarowania,
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem w misce, przełożyć na stół i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Pokroić pierś z kurczaka na drobne kawałeczki. Usmażyć na patelni na tłuszczu, dodając ulubione przyprawy. Umyty szpinak pozbawić łodyg, posiekać i przesmażyć na łyżce margaryny. (Można użyć szpinaku mrożonego).

Gdy woda odparuje, wymieszać z serem feta, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić ulubionymi przyprawami. Dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wyciąć kwadraty z ciasta, a na nie ułożyć po łyżce farszu i sklejać palcami w sakiewki. Gotowe sakiewki ułożyć w papilotki do babeczek. Posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski