Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sałatka z ogórków (gmina Pobiedziska)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Sałatka z ogórków (gmina Pobiedziska)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Sałatka z ogórków (gmina Pobiedziska) archiwum

Składniki:

  • 4 kg świeżych ogórków,
  • pół kilograma papryki słodkiej czerwonej,
  • pół kilo marchwi,
  • pół kilo cebuli,
  • szklanka oleju,
  • szklanka cukru,
  • szklanka octu 10%,
  • 3 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Ogórki i cebulę pokroić i zasypać solą. Pokroić paprykę i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki i cebulę odcedzić i wycisnąć z puszczonego soku. Dodać cukier, olej, ocet oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać. Można dodać pęczek pietruszki zielonej oraz kopru zielonego. Tak przygotowaną sałatkę odstawia się na 12 godzin w chłodne miejsce.

Po tym czasie można ją jeść, a jeśli chcemy ją przechować, należy przełożyć ją do słoików i pasteryzować 5-10 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski