Składniki:
- 4 kg świeżych ogórków,
- pół kilograma papryki słodkiej czerwonej,
- pół kilo marchwi,
- pół kilo cebuli,
- szklanka oleju,
- szklanka cukru,
- szklanka octu 10%,
- 3 łyżki soli,
- główka czosnku,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ogórki i cebulę pokroić i zasypać solą. Pokroić paprykę i marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki i cebulę odcedzić i wycisnąć z puszczonego soku. Dodać cukier, olej, ocet oraz przyprawy i wszystko razem wymieszać. Można dodać pęczek pietruszki zielonej oraz kopru zielonego. Tak przygotowaną sałatkę odstawia się na 12 godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie można ją jeść, a jeśli chcemy ją przechować, należy przełożyć ją do słoików i pasteryzować 5-10 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?