Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sałatka ziemniaczana (gmina Łobżenica)

red

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków (najlepiej młode),
  • 1,2 kg kapusty (najlepiej młodej),
  • 2 czerwone cebule, pęczek koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy,
  • 25 ml soku z cytryny,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz,
  • pomidory,
  • ogórki małosolne lub kiszone.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i zimne kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, posypujemy solą i cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków z plastrami ogórków, na nich kładziemy
poszatkowaną kapustę i wszystko posypujemy pokrojoną cebulą. Ozdabiamy pomidorami i posypujemy koperkiem.

Oliwę mieszamy z rozprasowanym czosnkiem i sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem można pomieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski