Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków (najlepiej młode),
- 1,2 kg kapusty (najlepiej młodej),
- 2 czerwone cebule, pęczek koperku,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 ml oliwy,
- 25 ml soku z cytryny,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- pomidory,
- ogórki małosolne lub kiszone.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, obieramy i zimne kroimy w plastry. Kapustę cienko szatkujemy, posypujemy solą i cukrem i po chwili lekko wyciskamy. Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków z plastrami ogórków, na nich kładziemy
poszatkowaną kapustę i wszystko posypujemy pokrojoną cebulą. Ozdabiamy pomidorami i posypujemy koperkiem.
Oliwę mieszamy z rozprasowanym czosnkiem i sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Tak przygotowanym sosem zalewamy sałatkę. Przed podaniem można pomieszać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?