Składniki:
- Sandacz - filet z ok. 1,5 kg sztuki.
Marynata:
- olej - ok. 0,2 litra,
- sok z połowy cytryny,
- białe wino - ok. 0,2 litra,
- czosnek zmiażdżony - 2-3 ząbki,
- sól - szczypta.
Na sos kurkowy:
- kurki - ok. 0,5 kg,
- cebula - 1 szt.,
- masło klarowane - 20-30 g,
- śmietana 30 proc. - ok. 0,5 litra,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania ryby:
Sprawiony filet zalewamy marynatą na jedną dobę przed obróbką termiczną. Rybę - filet wyjmujemy z marynaty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - temp. 160-170°C, pieczemy przez 10 minut. Gotowy filet kroimy na części, podajemy z sosem kurkowym i ziemniakami gotowanymi.
Przygotowanie sosu kurkowego: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy do zeszklenia. Kurki dodajemy do cebuli z tłuszczem i smażymy do całkowitego pozbycia wody. Do kurek wlewamy śmietanę i zagotowujemy. (można zagęścić zawiesiną z mąki). Doprawiamy pieprzem i solą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?