Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sandacz w sosie kurkowym (gmina Sieraków)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sandacz w sosie kurkowym (gmina Sieraków)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sandacz w sosie kurkowym (gmina Sieraków) archiwum

Składniki:

  • Sandacz - filet z ok. 1,5 kg sztuki.

Marynata:

  • olej - ok. 0,2 litra,
  • sok z połowy cytryny,
  • białe wino - ok. 0,2 litra,
  • czosnek zmiażdżony - 2-3 ząbki,
  • sól - szczypta.

Na sos kurkowy:

  • kurki - ok. 0,5 kg,
  • cebula - 1 szt.,
  • masło klarowane - 20-30 g,
  • śmietana 30 proc. - ok. 0,5 litra,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania ryby:
Sprawiony filet zalewamy marynatą na jedną dobę przed obróbką termiczną. Rybę - filet wyjmujemy z marynaty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika - temp. 160-170°C, pieczemy przez 10 minut. Gotowy filet kroimy na części, podajemy z sosem kurkowym i ziemniakami gotowanymi.

Przygotowanie sosu kurkowego: Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, smażymy do zeszklenia. Kurki dodajemy do cebuli z tłuszczem i smażymy do całkowitego pozbycia wody. Do kurek wlewamy śmietanę i zagotowujemy. (można zagęścić zawiesiną z mąki). Doprawiamy pieprzem i solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski