Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja,
- 3 łyżki mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,25 kostki margaryny.
Masa serowa:
- 1,5 kg białego sera,
- 1,5 szklanki cukru,
- 8 jaj,
- 0,25 kostki margaryny,
- budyń śmietankowy,
- rodzynki.
Sposób przygotowania:
Margarynę i żółtka utrzeć na puszystą masę. Białka ubić w oddzielnym naczyniu. Do utartej masy dodawać na przemian ubite białko i wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto. Odstawić i przygotować masę serową.
Ser zemleć przez maszynkę. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać ser i dokładnie utrzeć, na koniec dodać pianę z białek, budyń i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku ok. 1,15 godz. w temp. 180°C.gmina Zaniemyśl)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?