Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik babuni (gmina Wągrowiec)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik babuni (gmina Wągrowiec)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik babuni (gmina Wągrowiec) archiwum

Składniki:
Ciasto:

  • 2 jaja,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,25 kostki margaryny.

Masa serowa:

  • 1,5 kg białego sera,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 8 jaj,
  • 0,25 kostki margaryny,
  • budyń śmietankowy,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:
Margarynę i żółtka utrzeć na puszystą masę. Białka ubić w oddzielnym naczyniu. Do utartej masy dodawać na przemian ubite białko i wymieszane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Na blachę wysmarowaną tłuszczem wyłożyć ciasto. Odstawić i przygotować masę serową.

Ser zemleć przez maszynkę. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać ser i dokładnie utrzeć, na koniec dodać pianę z białek, budyń i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec w piekarniku ok. 1,15 godz. w temp. 180°C.gmina Zaniemyśl)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski