Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik (gmina Śrem)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik (gmina Śrem)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik (gmina Śrem) archiwum

Składniki na spód:

  • 1/2 kostka masła lub margaryny,
  • półtorej szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka.

Sposób przygotowania spodu:
Z podanych składników wyrobić robotem kuchennym ciasto i wylepić spód blaszki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i lekko podpiec spód (ok. 15-20 min). W tym czasie przygotować masę serową.

Składniki na masę:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2-3 łyżek mączki ziemniaczanej,
  • 1 duży kubek kwaśnej śmietany,
  • 1 kostka margaryny,
  • cukier według uznania,
  • 8 żółtek,
  • 12 białek.

Sposób przygotowania:
Tłuszcz z cukrem ubić mikserem, stopniowo dodawać żółtka, a następnie ser, śmietanę, budyń i mączkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Przy mieszaniu nie używać miksera tylko kopystkę. Uzyskaną w ten sposób masę wylać na podpieczony wcześniej spód i całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski