Składniki na spód:
- 1/2 kostka masła lub margaryny,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania spodu:
Z podanych składników wyrobić robotem kuchennym ciasto i wylepić spód blaszki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i lekko podpiec spód (ok. 15-20 min). W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę:
- 1 kg sera w wiaderku,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2-3 łyżek mączki ziemniaczanej,
- 1 duży kubek kwaśnej śmietany,
- 1 kostka margaryny,
- cukier według uznania,
- 8 żółtek,
- 12 białek.
Sposób przygotowania:
Tłuszcz z cukrem ubić mikserem, stopniowo dodawać żółtka, a następnie ser, śmietanę, budyń i mączkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Przy mieszaniu nie używać miksera tylko kopystkę. Uzyskaną w ten sposób masę wylać na podpieczony wcześniej spód i całość piec w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?